Stilleben

Stilleben Hübsch

Da jeg første gang så ordet på tryk troede jeg det udtales stille-ben… Den lader vi lige hænge et øjeblik.

Stilleben stammer fra tysk og direkte oversat til dansk “stille liv”. Det stammer helt tilbage fra 1600-tallet hvor kunsterne malede opsatte blomster, frugter, skåle osv. De malerier kan vi nok alle nikke genkendende til. Så kort fortalt er det helt simpelt en samling af dekorative genstande. Stilleben er et ord der bruges en del, når vi snakker styling og indretning. 

Et stilleben er noget, som du selv skaber ud fra din egen stil, så her sætter du virkeligt dit personlige præg på indretningen, og det er med til at skabe hygge og personlighed i dit hjem.

Her har House Doctor skabt et stilleben med 3 genstande i forskellige højder. Alle i glas.

Skab dit eget stilleben

Meningen med et stilleben er at det skal skabe stemning og gerne udtrykke en historie. Det gælder om at sammensætte ting, som vækker en følelse i dig eller fortæller en historie, fx ferieminder, barndomsminder, glæde osv.

Jeg synes, det er flot at mikse nyt og gammelt, vaser, urtepotter, planter, stearinlys, figurer, billeder både personlige og plakater.

Det er vigtigt at skabe ro og harmoni, og ikke mikse for mange forskellige ting eller stilarter, da det vil give et forvirrende og rodet udtryk, så heller starte med få ting og få skabt en sammenhæng. Tænk meget gerne i kontraster, så længe de komplimenterer hinanden.

Byg dit stilleben op omkring den ting, som betyder mest for dig eller er mest markant, fx en stor vase eller figur. Sørg for at få de andre ting til enten at matche i farve, materiale eller at skabe en kontrast.

Naturlige ting som blomster, både friske og tørrede, grene, sten, blade eller muslingeskaller er med til at give dit stilleben liv og sjæl.

Nordal stilleben

Nordal har skabt et smukt stilleben med et miks af stearinlys, blomster og krukker.

Tænk i niveauer

Der skal være forskellige højder, tilføj gerne blomster eller grene eller et billede, som kan give noget højde. Brug gerne bøger eller et fad på fødder til at skabe plateauer, hvor du kan stille en lille lysestage, ligge små muslingeskaller fra en strandtur eller måske en lille figur. Hvis ikke du sørger for at skabe flere højder kan din opstilling nemt komme til at se klumpet og tung ud.

En god tommefingerregel er at antallet af ting du bruger altid skal være ulige, altså 3, 5, 7 osv. Det giver et meget bedre udtryk og virker meget mere dynamisk end et lige antal.

Stilleben fra House Doctor

House Doctor har skabt et stilleben med forskellige niveauer og et markant statement i form af den store Flood vase

Placering

Hvor placerer du bedst dit stilleben? Mulighederne er mange, men vær opmærksom på, at det ikke står et sted, hvor du skal flytte rundt på det hele tiden. Du kan bruge en vindueskarm, en skænk i stuen, et konsolbord, midt på spisebordet eller i dit vitrineskab. Du kan også bruge dit stilleben i en praktisk sammenhæng. Fx på badeværelset hvor du laver et lille stilleben ved vasken med din håndsæbe, en lille vase og en lille skål stillet op på et fad. Eller i køkkenet hvor du laver et stilleben ved komfuret bestående af køkkenredskaber i en dekorativ krukke, høje krydderurter og krydderier og salte. Så mikser du det praktiske med det dekorative.

Stilleben på badeværelset

Skab et både dekorativt og praktisk stilleben på badeværelset.

Stilleben i køkken

Brug krukker og skåle i forskellige højder til at skabe et dekorativt stilleben i køkkenet.

Opsætning

Det er ikke sikkert du rammer rigtigt i første hug. En del af arbejdet består i at flytte rundt og afprøve forskellige opstillinger. Jo mere du øver dig, desto nemmere bliver det og jo smukkere bliver resultatet. Nu har jeg set flere stylister i aktion, når der skulle skydes billeder til House Doctors nye kollektioner eller opsættes showrooms, og hold nu op det falder dem nemt! Men de har øvet sig igennem mange år, så det er bare at gå i gang, så vil du opleve at det bliver nemmere og endnu sjovere.

Her kan du se eksempler forskellige dekorative designs, som vil være oplagte at bruge i et stilleben.

House Doctor Srina glasvase 12 cm høj
Hübsch lysestage i lyseblå metal
MOUD Home oak knagerække i eg med messing knager
House Doctor Varios vase med huller i toppen i sort stentøj
House Doctor hands skål

Gå endeligt på opdagelse på shoppen, og find store og små dekorative elementer, som vil være perfekte til dit nye stilleben.

/ Malene